finivita-logo-pay-off

In deze nieuwsbrief

  • In gesprek met: Kees Goedhart
  • Scholingsaanbod 2024
  • Last Aid / Laatste Hulp
  • KWF-trainingen
  • Workshop Werkgeluk op Blue Monday – FiniVita en Reliëf
  • Symposium Kicozo
  • Lees- en luistertip
Beste lezer,

Voor je ligt de eindejaarnieuwsbrief van FiniVita. Met lezenswaardig nieuws over ons en wat we doen en van plan zijn. En met een mooi gesprek met Kees Goedhart over zijn tijd bij FiniVita en wat hij ons meegeeft richting de toekomst. Hopelijk vind je in deze periode even wat tijd om de nieuwsbrief door te nemen.

We komen uit onrustige maanden. De verzelfstandiging van onze organisatie heeft best wat voeten in de aarde, maar we staan ‘ons mannetje’ en proberen met onze beperkte menskracht, en niet te vergeten onze trainers, scholingen te blijven geven en nieuwe dingen te ontwikkelen. En dat geeft ook weer energie. We gaan toe naar een jaar waarin het hopelijk stabieler zal worden en we alle energie op de inhoud kunnen zetten.

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Universele Rechten van de Mens op 10 december gaf de voorzitter van het Humanistisch Verbond Mardjan Seighali een speech. Met een deel van haar woorden wil ik deze intro afsluiten:
Er is maar één land: de aarde; één volk: de mens; één geloof: de liefde.
We kunnen kiezen voor liefde, in plaats van pijn.
Voor universele mensenrechten, in plaats van uitsluiting.
Voor medemenselijkheid, in plaats van ontmenselijking.


Rest mij nog eenieder ontspannen feestdagen toe te wensen en alle goeds voor 2024!
Hartelijke groet namens het team van FiniVita
Marieke Groot

FiniVita in gesprek met……… Kees Goedhart

Na in onze vorige nieuwsbrief Frans Baar uitgebreid aan het woord te hebben gelaten, heb ik nu de eer gehad met zijn opvolger, Kees Goedhart, van gedachten te mogen wisselen. In 2017 nam Kees, Specialist Ouderengeneeskunde bij Lelie Zorggroep en zeer ervaren in de palliatieve zorg, het stokje over van Frans.
Vertel eens Kees, hoe ging dat? Lees het volledige interview

Scholingsaanbod 2024

De mensen van FiniVita zijn druk bezig met het updaten van ons scholingsaanbod. Zo is de workshop ACP helemaal vernieuwd en dat geldt ook voor o.a. de workshops Stoppen met Eten en Drinken (STED) en meetinstrumenten. We gaan ook graag samenwerkingen aan, zodat mooie cursussen en ideeën die bij ons passen bij ons een goede plek krijgen. Momenteel trekken we samen op met Villa Tröst (zie https://www.villatrost.nl/) en Anne Goossensen (zie Anne Goossensen | LinkedIn) om cursussen luisteren en compassie te ontwikkelen. Houd voor al deze ontwikkelingen onze website in de gaten.
We ontmoeten je graag bij een van onze cursussen of workshops.

Last Aid / Laatste Hulp

Eigenlijk is het vreemd dat er in Nederland (maar dat geldt op veel meer plekken overigens) wel Eerste Hulp cursussen worden aangeboden (EHBO), en trainingen reanimatie enzo, maar dat er niets is om mensen toe te rusten voor ondersteuning in de laatste levensfase. Dat gaat nu gelukkig veranderen; eind november is de eerste groep FiniVita-trainers opgeleid voor het geven van Last Aid / Laatste Hulp cursussen. Dit zijn cursussen die gegeven worden aan iedereen in de samenleving die geïnteresseerd is om iets te kunnen bijdragen aan zorg en ondersteuning van (geliefde) anderen in de laatste levensfase. Of iedereen die handvatten wil krijgen om tijdig te spreken en na te denken hierover. De Last Aid / Laatste Hulp cursus wordt al in 20 landen ter wereld gegeven en we zijn ontzettend blij dat Nederland het 21e land is dat hiermee aan de slag gaat. Onderzoek heeft al laten zien dat deze cursussen goed geaccepteerd worden en dat het daadwerkelijk bijdraagt aan spreken over levenseinde(zorg), sterven en verlies. Kijk op https://www.letztehilfe.info of onze eigen FiniVita website voor meer informatie. En mocht je geïnteresseerd zijn in de cursus of in het geven ervan, neem contact met ons op.

KWF-trainingen

Ondanks dat er al veel scholing is ontwikkeld en wordt gegeven om zorgprofessionals te ondersteunen bij het verlenen van palliatieve zorg, onder andere door onszelf, zijn er toch nog heel veel zorgverleners die zich onvoldoende toegerust voelen. In een landelijk, door KWF gefinancierd, project (zie: www.scholingpalliatievezorg.nl) zijn basisprogramma’s ontwikkeld voor verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaren (Verpleegkundig Specialisten, Physician Assistants, artsen) die werken met mensen met ongeneeslijke kanker. Deze basisscholing is interactief opgezet met praktijkgerichte casuïstiek en wordt zowel in company als via open inschrijving op verschillende plekken in Nederland aangeboden. We hebben onze FiniVita-trainers gevraagd of ze hieraan willen bijdragen en sommigen van hen gaan dus ook deze scholingen geven. Interesse of meer vragen? Neem contact met ons op, kijk op onze website of op de website van het landelijk programma.

Workshop Werkgeluk op Blue Monday –
FiniVita en Reliëf

15 januari 2024 van 11.30 – 13.30 uur Kosten: € 60,-

Blue Monday staat bekend als de meest sombere dag van het jaar, maar hoe leuk is het dan om juist op zo'n dag te investeren in verbinding en een zinvolle bijeenkomst!
Daarom nodigen we je van harte uit voor deze speciale workshop over werkgeluk en ethische reflectie in de zorg.
Samen duiken we in de wereld van werkgeluk, verkennen we hoe het onze dagelijkse praktijk beïnvloedt, en ontdekken we het belang van ethische reflectie al onderdeel van teamondersteuning. Aan de hand van enkele bouwstenen leg je tijdens de workshop al de basis van een implementatieplan voor jouw werksituatie! Nieuwsgierig geworden? Zet de datum dan in je agenda! Aanmelden kan via de knop hieronder.

Symposium Kicozo 24 mei 2024

Het symposium van Kicozo gaat dit jaar over Palliatieve Zorg. Meld je nu alvast aan, want.... vol is vol op dit altijd populaire en geaccrediteerde symposium.

Lees- en luistertip

Ook al is de wereld donker
Er is altijd ergens licht
Een kaars die brandt
Een bloem die de zon zoekt
Een boom die weer uitgroeit
Een kind dat zingt
Een mens met hoop

We weten wel
Dat er veel kaarsen zijn
Die worden uitgeblazen
En toch steken we een kaars aan
Een licht in het donker

We weten wel dat de kranten vol staan
met zwartomrande berichten
En toch vertellen we verhalen
Dat het anders kan

We weten wel dat we niet iedereen kunnen helpen
Al willen we dat nog zo graag
En toch steken we een hand uit
Al zijn we maar één iemand nabij

We weten wel
Dat er mensen zijn
voor wie het leven donker is
en toch
zingen we een lied
over liefde, over lachen, over leven
een lied van verlangen

Kerst is een feest van hoop
Omdat er altijd mensen zijn
die de moed niet verliezen
Die proberen om dingen te veranderen
Eerst bij zichzelf
En dan bij de rest van de wereld
Stukje bij beetje, stapje voor stapje

Karel Eykman


Met mensen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
is onze grootste passie.
linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet