finivita-logo-pay-off
Beste lezer,

Voor je ligt de nieuwste editie van onze nieuwsbrief. We wensen je veel leesplezier.

FiniVita in gesprek met……… Renske Boogaard

Dit keer een gesprek met een van onze trainers, Renske Boogaard, verpleegkundig consulent palliatieve zorg, verbonden aan de Lelie Zorggroep en aan het Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & Omstreken. We vroegen haar onder andere naar wat haar geïnspireerd heeft om in de palliatieve zorg te gaan werken en wat haar visie is op de toekomst van palliatieve zorg. Lees het volledige interview

Actualisatie Train de Trainer programma

FiniVita biedt al jaren een Train de Trainer programma aan om trainers voor de basisscholing Palliatieve Zorg te ondersteunen en bekwaam te maken op trainersvaardigheden. Zo kunnen zorgorganisaties zelf potentiële trainers selecteren die al bekwaam zijn op het gebied van Palliatieve Zorg en die graag hun zorgcollega's willen scholen.
Dit Train de Trainer programma heeft een update gekregen en is nu ook geschikt voor trainers die andere workshops van FiniVita geven.

Het programma bestaat uit:
  • Een e-learning van 3 uur die de deelnemer voorafgaand aan sessie 1 doorloopt en waarin al heel veel informatie te vinden is over didactiek en werkvormen.
  • Sessie 1: Een online bijeenkomst van 3 uur waarin met allerlei werkvormen geoefend wordt. In deze sessie bereidt de deelnemer zich met een opdracht voor op de fysieke bijeenkomst.
  • Sessie 2: Een bijeenkomst op locatie waarin de deelnemer (een onderdeel) van de eigen workshop of scholing oefent.
  • Sessie 3: Een bijeenkomst op locatie waarin de deelnemer (een onderdeel) van de eigen workshop of scholing oefent.
Het Train de Trainersprogramma wordt in 2024 2 x aangeboden in het open aanbod; de kosten per deelnemer zijn € 385,-.

Een incompany programma voor een zorgorganisatie en/of netwerk kan ook; vraag dan een offerte op.

Vernieuwde workshop Complementaire Zorg

Onze workshop Complementaire zorg is vernieuwd en uitgebreid. We gebruikten hiervoor de nieuwe richtlijn Complementaire Zorg 2023.

In deze workshop leer je op praktische wijze wat complementaire zorg is en hoe je dit toe kan passen in de praktijk van de zorg. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Wat is complementaire zorg, de holistische benadering en het doel van complementaire zorg. Je maakt kennis met verschillende interventies en de bijbehorende indicaties en/of contra-indicaties. Daarnaast ga je praktisch aan de slag met een aantal eenvoudig toe te passen interventies die het welzijn van een cliënt kunnen verbeteren, denk aan de inzet van kruiden, etherische oliën, luisteren naar muziek, ontspanningsoefeningen of een massage. Het doel van deze zorgvormen is veelal ontspanning en rust brengen of bevorderen. Deze workshop is gebaseerd op de herziene handreiking Complementaire Zorg en geeft je een goede basis om deskundig met een aantal interventies aan de slag te gaan in de dagelijkse zorgpraktijk.

KWF-scholingen

Landelijk scholingsprogramma palliatieve zorg voor behandelaren gaat ook in Zuidwest Nederland van start

Trainers van FiniVita gaan in Zuidwest Nederland vanaf september 2024 tot eind 2025 9 keer de basisscholing palliatieve zorg voor behandelaren aanbieden. Dat wil zeggen dat Verpleegkundig Specialisten, Physician Assistants en artsen uit de consortiumregio van Zuidwest Nederland zich vanaf nu kunnen inschrijven hiervoor. We organiseren 4 cursussen in Rotterdam, 2 in Zeeland (locatie hospice Calando in Middelharnis) en 3 in Brabant (locatie nog niet helemaal zeker). Deze basisscholing bestaat uit een e-learning, 2 korte onlinebijeenkomsten en 1 fysieke lesdag. Meer informatie is op onze website te vinden, zie www.finivita.nl en ook op Basisscholing palliatieve zorg_VS, PA, ARTSEN – Scholing Palliatieve Zorg
De basisscholing helpt om met meer vertrouwen zorg te verlenen aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.
Ook voor verpleegkundigen en verzorgenden in Zuidwest Nederland is het aanbod van de basisscholing vanuit het Landelijk scholingsprogramma palliatieve zorg gestart

Deze basisscholing, ontwikkeld vanuit 'het KWF programma' wordt in de consortiumregio Zuidwest Nederland zowel door Zadkine als door FiniVita aangeboden. De trainers van beide organisaties wisselen wel ervaringen uit onderling en kennen elkaar, daar leren we van en dat heeft weer effect op de kwaliteit van de scholingen zelf. De regio hebben we verdeeld in 3-en; Rotterdam, Zeeland en Brabant. Zadkine organiseert de bijeenkomsten in Rotterdam. FiniVita bemenst de andere 2 regio's. Kijk op www.finivita.nl en ook op Basisscholing palliatieve zorg voor zorgverleners_HOME – Scholing Palliatieve Zorg voor data en locaties.
We ontmoeten je graag om via deze basisscholing bij te dragen aan jouw vertrouwen om zorg te verlenen aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.

Nieuwe website online

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een update van onze website; we zijn tenslotte medio 2023 (deels) een andere organisatie geworden. Dat betekent iets voor waar we ons werk willen doen, voor wat we doen en met en voor wie we werken. Dat hebben we allemaal verwerkt op de website. Neem eens een kijkje, www.finivita.nl Het is natuurlijk ook work in progress; onze trainers, onze raad van advies leden en onze samenwerkingspartners krijgen ook nog een plek op de website.
Zijn er dingen niet duidelijk of heb je opmerkingen of vragen, je bent van harte welkom op info@finivita.nl. Wil je liever telefonisch contact, dan kan ook. Vul dan alsjeblieft even het formulier op de website in en dan bellen we je op.

Save the date - Trainersbijeenkomsten 2024

FiniVita organiseert op jaarbasis 4 trainersbijeenkomsten, waarvan 2 fysieke en 2 online bijeenkomsten, om onze trainers te inspireren en deskundig te houden op het aanbod van FiniVita. Wij vragen van onze trainers om minimaal 2 bijeenkomsten op jaarbasis bij te wonen. De thema's worden altijd in overleg met de trainers vastgesteld.
De volgende twee bijeenkomsten staan dit jaar nog gepland:

2 juli 2024
13.30 – 15.30 uur

Fysieke bijeenkomst over
Complementaire zorg

2 oktober 2024
9.30 – 12.00 uur

Fysieke bijeenkomst

Lentegroet

Pasgeleden zag ik de indrukwekkend prachtige documentaire van humanitair activist Teun Toebes. In deze film legt hij vast hoe er in verschillende landen en verschillende continenten wordt omgegaan met mensen met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst te verbeteren. De titel, Human Forever, inspireerde mij voor de titel van deze nieuwsbrief. Want is dat niet wat wij in en met palliatieve zorg beogen; eerst (en altijd) de mens blijven zien?! De documentaire is een absolute aanrader.
De mens (blijven) zien, dat is in ieder geval een van de uitgangspunten van alles wat wij bij FiniVita doen. En in deze nieuwsbrief lichten we er een paar dingen uit. Zoals onze vernieuwde scholing complementaire zorg, een geüpdatete workshop over wat je als zorgprofessional (maar ook naasten kunnen aanvullend veel doen) kunt doen om bij te dragen aan welzijn en balans van degene voor wie je zorgt.
En dan ook wat meer informatie over de basisscholingen palliatieve zorg die vanuit het landelijk programma gefinancierd door KWF gegeven worden. Naast alles wat er al is op het gebied van scholing, een mooie boost aan deskundigheidsbevordering, met als doel meer mensen leren wat palliatieve zorg kan betekenen in hun werk. Ofwel, meer mensen leren om eerst (en altijd) de hele mens te blijven zien.
In deze nieuwsbrief ook veel aandacht voor het 'goud' van onze organisatie, onze trainers. In de reeks 'in gesprek met......' staat deze keer een van onze trainers van het eerste uur centraal, Renske Boogaard. Een mooi gesprek met een bevlogen vrouw. En meer informatie over de trainersbijeenkomsten vind je ook in deze nieuwsbrief.
Al met al de moeite van het doorlezen waard. Hopen wij! Veel leesgenoegen dus gewenst. En feedback is altijd welkom.

Namens het team van FiniVita,
Marieke Groot
Met mensen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
is onze grootste passie.
linkedin facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet