finivita-logo-pay-off
Beste lezer,

Voor je ligt de nieuwste editie van onze nieuwsbrief. We wensen je veel leesplezier.

Namens het team van FiniVita,
Marieke Groot

FiniVita in gesprek met……… Magda Mol

Dit keer spraken wij met een van onze trainers, Magda Mol, zij is al vanaf het begin (2019) betrokken bij FiniVita; toen nog Leerhuizen Palliatieve Zorg. Dat kwam door Kees Goedhart, toen werkzaam bij Lelie Zorggroep die actief en enthousiast deskundigen van de werkvloer wilde betrekken bij FiniVita. We vroegen haar onder andere hoe het is om trainer te zijn bij FiniVita. Lees het volledige interview

Kunt u de expertise van FiniVita goed gebruiken bij het implementeren van Palliatieve Zorg in uw organisatie?

Neem contact op voor een gratis opleidingsadviesgesprek.

Het doel van palliatieve zorg is het verminderen van lijden en het optimaliseren van de kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. De trainers van FiniVita leveren door het geven van onderwijs een actieve bijdrage aan het verbeteren van palliatieve zorg. Zij verzorgen onderwijs zowel in hun eigen organisaties als daarbuiten. De opleidingsadviseur van FiniVita kan hierbij een rol spelen in de advisering van de juiste scholing en het borgen van de opgedane kennis.
Neem gerust rechtstreeks contact op met de opleidingsadviseurs van FiniVita:
  • Florentine Geluk: 06 - 50 57 08 12
  • Nelleke van der Marel: 06 - 13 3926 50

Uitgelicht: Ethiek & Werkgeluk

In de palliatieve zorg worden zorgprofessionals vaak geconfronteerd met ethische vragen die hun eigen normen en waarden raken. Mag je een cliënt zorg weigeren als hij verbaal agressief is? Wat als familie druk uitoefent om medische handelingen uit te voeren die volgens jou niet in het belang zijn van de cliënt? En wat betekent ‘goede zorg’ eigenlijk in situaties waar genezing niet meer mogelijk is, maar kwaliteit van leven wel centraal blijft staan?

Uit onderzoek blijkt dat morele stress een veelvoorkomende oorzaak is van uitval en werkstress, vooral in de palliatieve zorg waar zorgprofessionals vaker te maken krijgen met complexe en emotioneel beladen dilemma’s. Deze druk kan niet alleen ten koste gaan van het werkgeluk, maar heeft ook impact op de kwaliteit van de zorg.

De blended learning Ethiek & werkgeluk biedt handvatten om om te gaan met deze dilemma’s en morele stress. In deze training, bestaande uit een e-learning en twee interactieve sessies, leren deelnemers hun eigen morele kompas beter kennen en wordt er gereflecteerd op situaties uit het dagelijkse werk. Naast inzichten in ethiek en morele dilemma’s, komt ook werkgeluk uitgebreid aan bod. Samen verkennen we praktische tools om werkdruk te verminderen en om zin en voldoening in het werk te versterken.

Start post-mbo PZ VIG april 2025

Het is van cruciaal belang dat er een opleiding Gespecialiseerd Verzorgende IG Palliatieve Zorg komt. Palliatieve zorg vereist een unieke combinatie van kennis, empathie en (communicatie)vaardigheden om zorgvragers en hun families te ondersteunen in de laatste levensfase. Verzorgenden zijn bij uitstek de zorgverleners die dichtbij de zorgvragers en families staan en hebben een duidelijke signalerende rol als het gaat om verandering in de gezondheidssituatie van de zorgvrager. Een gespecialiseerde opleiding zorgt ervoor dat verzorgenden de juiste vaardigheden en kennis opdoen om hoogwaardige passende zorg te bieden die de levensjaren van zorgvragers verbetert én het werkplezier van verzorgenden vergroot.
Het profiel Gespecialiseerd Verzorgende IG Palliatieve Zorg (V&VN, 2024) ligt ten grondslag aan de opleiding die FiniVita vanaf april 2025 aanbiedt. Met veel genoegen maak ik onderdeel van de redactieraad uit om een dergelijke opleiding voor verzorgenden te ontwikkelen. Door te investeren in aanvullende opleidingen in palliatieve zorg, kunnen we een zorgsysteem creëren dat meer mensgericht en compassievol is, en dat beter voorbereid is om de complexe behoeften van zorgvragers te vervullen. Kortom, een gespecialiseerde opleiding is een investering in de (nabije) toekomst van de zorg.

Wil je alvast wat meer informatie? Klik op de button hieronder of mail naar info@finivita.nl.

Ingrid van Zuilekom
Hoofddocent/onderzoeker lectoraat Smart Health & Coördinator leergang palliatieve zorg verpleegkundige, Saxion Hogeschool
Lid van de redactieraad van de opleiding GVPZ van FiniVita

Basisscholing Palliatieve Zorg voor Verpleegkundig Specialisten, Physician Assistants en artsen

Voor het landelijk programma Scholing Palliatieve Zorg (in de volksmond ook wel 'de KWF-scholing' genoemd) organiseert en geeft FiniVita basisscholingen voor behandelaren in de regio ZuidWest Nederland. Deze scholing bestaat uit een e-learning, 2 korte online bijeenkomsten en 1 volledige fysieke dag. Op dit moment zijn de eerste 2 groepen van 18 deelnemers klaar met hun scholing. De ervaringen zijn positief. Er is veel sprake van interactie, waardoor het geleerde in de e-learning makkelijker met de praktijkvraagstukken verbonden wordt. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers beter toegerust hun dagelijks werk kunnen doen. En het is ook echt (nog maar) de basis. Veel praktijkervaring en mogelijk aanvullend onderwijs gaan bijdragen aan steeds betere palliatieve zorg.
Wij zijn bij FiniVita blij dat we onderdeel zijn van dit landelijk programma. Ook voor V&V overigens verzorgen we scholingen binnen dit programma.
Ben je geïnteresseerd of ken je mensen voor wie deze scholing interessant kan zijn. Kijk op de website van FiniVita of verwijs direct door naar scholingpalliatievezorg.nl/inschrijven-scholingen/

Een
intensieve week met zonnige afsluiting

Van 20 t/m 24 oktober was in Roermond weer een editie van de jaarlijkse masterclass Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg. Deelnemers kwamen uit heel het land en vanuit verschillende achtergronden (geestelijk verzorgers, verpleegkundig specialisten, docenten, specialist ouderengeneeskunde en huisarts). Tijdens de intensieve en volle dagen werden verschillende thema's uitgediept: vaardigheden, kennis en gesprekstechniek bij levensvragen en palliatieve zorg, casuïstiek en persoonlijke leervragen, rouw en verlies, niet-talige begeleiding, diversiteit, culturele verschillen (en overeenkomsten!), landelijke richtlijnen, netwerken, onderzoek en interdisciplinaire samenwerking. Bij sommige onderdelen maakten we ook dankbaar gebruik van de grote deskundigheid van onze gastdocenten Maar de inhoud werd ook gevuld door de deelnemers: uitgenodigd door deze thema's was er veel uitwisseling. Na een paar dagen leert men elkaar echt kennen en dit werd als verrijkend ervaren. Vol inspiratie vertrok iedereen met de opdracht en de tools om binnen de eigen werksetting de aandacht voor zingeving in de palliatieve zorg verder te ontwikkelen. Als afsluiting van de week werd deze mooie foto in de zon gemaakt. En de bonus: op de terugkomdag in 2025 komt de groep weer bij elkaar.

Michiel van Agt
Geestelijk verzorgerkerntrainer (samen met Lotte Vonken, Specialist Ouderengeneeskunde) van de Masterclass

Mijn ervaring als trainer Complementaire Zorg voor FiniVita - door Helen Norp

Sinds een aantal jaren verzorg ik voor FiniVita de workshop Complementaire Zorg.
Ik doe dit graag omdat ik met mijn 63 jaar en goed gevulde rugzak met deskundigheid nu zo’n 40 jaar ervaring heb als (complementair) therapeut. Altijd met goede moed, en vertrouwend op mijn kennis en vaardigheden, begon ik kort geleden weer met het overdragen ervan aan weer een nieuwe groep deelnemers. En altijd valt er ook voor mij nog veel te leren.
Een workshop geven aan een groep is echt wat anders dan werken in mijn praktijk. Ik zie in mijn praktijk individuele cliënten terwijl er in de praktijk van alledag in zorg en welzijn, veelal integratief gewerkt wordt vanuit meerdere disciplines. Lees meer
Met mensen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
is onze grootste passie.

Wij zijn ook te vinden op social media.

Volg jij ons al?

linkedin facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet