finivita-logo-pay-off

In deze nieuwsbrief

 • Vernieuwde website
 • Ons scholingsaanbod
 • Nieuwe Opleidingscoördinator, Nanda
 • Uitgelicht: Ethiek en zin in werk: voor minder morele stress en meer werkgeluk
 • Leestips
Op 23 september start dit jaar de herfst. Traditiegetrouw wordt sinds 2019 op deze dag ook Vergankelijkheidsdag gehouden. Wij van FiniVita vinden het een mooi moment voor onze najaarsnieuwsbrief. En fijn dat je ‘m weer leest!

Vergankelijkheid en palliatieve zorg zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Anderzijds is de kern van palliatieve zorg kwaliteit van leven en is leven tot aan de dood in plaats van (alleen maar) met je sterven bezig zijn datgene waar professionals en vrijwilligers zich dag in dag uit hard voor inzetten. Toch is Vergankelijkheidsdag, althans in mijn ogen, geen tegenhanger van het leven leven tot aan de dood. We weten ondertussen dat voor veel mensen geldt dat bezig zijn met de (hun) dood rust geeft om daarna het leven weer ten volle te kunnen leven, zelfs als je ernstig ziek bent.

Ik vind Vergankelijkheidsdag daarom een prachtige uitnodiging om vanuit het besef van eindigheid en sterfelijkheid het leven te vieren. Ook als er niet direct sprake is van ernstige ziekte. Op de website (www.vergankelijkheidsdag.nl) staan tal van ideeën en activiteiten die je misschien kunnen inspireren. En dat hoeft niet groots en meeslepend. Vergankelijkheidsdag kan volgens de aanzwengelaars van het idee zowel gaan over:

 • DOEN wat je mogelijk eigenlijk al lange tijd voor je uitschuift. Bv vastleggen van wat er na je dood met je socials moet gebeuren, een bezoek brengen aan een natuurbegraafplaats waar je later misschien wil liggen.
 • DENKEN over wat je nog wilt in het leven. Bv over je bucketlist, de boeken die je nog wilt lezen, de reizen die je nog wilt maken.
 • VOELEN van en aandacht geven aan de verbinding met alle mensen om je heen. Bijvoorbeeld een brief schrijven aan je kinderen voor als je er later niet meer bent, op het leven toosten met je dierbaren.
Onze najaarsnieuwsbrief hoopt je ook te inspireren. We informeren je erin over onze prachtige nieuwe website, over alle nieuwe en bekende scholingen en wanneer we die gaan organiseren. Ook lichten we één van onze relatief nieuwe scholingen wat extra uit. Het gaat om ‘Ethiek en zin in werk; voor minder morele stress en meer werkgeluk’. Dit is een blended learning die we samen met Reliëf ontwikkeld hebben over een thema waarover we veel signalen kregen dat er nood was om meer grip hierop te krijgen. Deze scholing kan je daar zeker bij helpen. En, zeker niet alleen in het kader van Vergankelijkheidsdag, ook de ‘Leestips’ zijn er weer. Heb je die zelf? Of wil je een film of documentaire van harte aanbevelen. Mail je tip naar ons en we nemen ‘m op in de volgende nieuwsbrief.

Veel leesplezier gewenst en weet ons te vinden als dat nodig is, via info@finivita.nl of onze individuele emailadressen.

Hartelijk groet namens het team van FiniVita,
Marieke Groot

Vernieuwde website

Sinds deze maand is onze vernieuwde website online! Hier vind je alle informatie over Finivita/Leerhuizen Palliatieve zorg, maar dan in een nieuw jasje. Neem snel een kijkje op www.finivita.nl.

Scholingsaanbod

Op onze website vind je ook de data voor het scholingsaanbod in 2023. De basisscholing palliatieve zorg wordt in 2023 een aantal keer aangeboden, net als verschillende workshops zoals complementaire zorg, instrumenten in de palliatieve zorg en advance care planning (ACP).

Voor meer informatie en het volledige scholingsaanbod kijk je op: https://finivita.nl/cursusaanbod/.
Daar kun je je ook inschrijven. Wij bieden onze scholingen zowel op onze eigen locatie aan (Cadenza in Rotterdam) als -indien gewenst- op een andere locatie (je eigen bijvoorbeeld) .

Nieuwe opleidingscoördinator

Sinds 5 september '22 is Nanda gestart bij FiniVita als opleidingscoördinator. Als opleidingscoördinator heeft Nanda te maken met alle aspecten van het onderwijs dat FiniVita aanbiedt. Van klanten, cursisten, partners en trainers, zij probeert iedereen te voorzien van de juiste informatie en denkt mee over het zo goed mogelijk aanbieden van onze prachtige scholingsaanbod en de organisatie daar omheen.

Nanda van Delden-1280x1280

Uitgelicht

Meer weten over ethiek, zingeving en werkgeluk in de palliatieve zorg?

Volg dan de scholing:
'Ethiek en zin in werk: voor minder morele stress en meer werkgeluk'.
Ethiek en zin in werk - voor minder morele stress en meer werkgeluk
Mag ik een cliënt weigeren te verzorgen als hij agressief is?

Wat doe ik als een familie grote druk op mij uitoefent om iets te doen wat ik eigenlijk geen goede zorg vind?

Wat is eigenlijk goede zorg?

Allemaal dagelijkse situaties voor de meeste zorgprofessionals en af en toe krijg je er ook echt buikpijn van. Morele stress noemen we dat, dat is een situatie waarin het schuurt of botst met je eigen waarden en normen. Morele stress kan je werkplezier ontnemen. In de zorg ontstaat vaak stress omdat zorgprofessionals te maken hebben met morele dilemma’s, waarbij ze een besluit moeten nemen onder tijdsdruk en vaak met te weinig collega’s.

Hoe ga jij om met dilemma’s in je werk? Welke waarden en normen zijn voor jou daarin belangrijk? Hoe zorg je voor jezelf en collega’s of team?

Herkenbaar? Zin om hiermee aan de slag te gaan binnen jouw eigen werkpraktijk?
Schrijf je dan in voor de blended learning 'Ethiek en zin in werk: voor minder morele stress en meer werkgeluk'!
Deze geaccrediteerde blended learning is geschikt voor zorgprofessionals en leidinggevenden uit de zorg en bestaat uit een e-learning en twee interactieve sessies.

Na een inleiding op ethiek en morele dilemma’s gaan we praktisch aan de slag met oefeningen om je eigen morele kompas beter in beeld te krijgen. We reflecteren op dilemma’s uit je eigen praktijk en geven tips om de zorg voor zorgenden in jouw team vorm te geven. Het thema werkdruk en werkgeluk komen uitgebreid aan de orde.
Hoe verklein je werkdruk en vergroot je werkgeluk? Soms heb je de tools daarvoor zelf in handen!
Alle ballen in de lucht
Je kunt je inschrijven voor deze leergang via de website van FiniVita (https://finivita.nl/cursusaanbod/) of van Reliëf (https://www.relief.nl/alle-trainingen/). Hiermee ben je verzekerd van een plek in één van de geplande interactieve sessies.
Je schrijft je, naar eigen keuze van datum, in voor sessie 1 en sessie 2:

INTERACTIEVE SESSIE I (kies 1 optie):

3 oktober 2022 9:30 – 12:30 Digitaal via Zoom
3 oktober 2022 13:30 – 16:30 Digitaal via Zoom

INTERACTIEVE SESSIE II (kies 1 optie):

23 januari 2023 9:30 – 12:30 Digitaal via Zoom
23 januari 2023 13:30 – 16:30 Digitaal via Zoom

Hou de website in de gaten voor nieuwe data in 2023!

Leestips

 • Stad vol ballonnen. Een jaar van rouw. Femke van der Laan
 • Omdat we leven. Met zicht op het einde. Christiaan Rhodius
 • De gele wereld. Filosofische gids voor het stellen van goede vragen.
  Albert Espinosa
 • Maar niet uit het hart. Dierenverhalen over afscheid. Toon Tellegen
Alles gaat voorbij

Alles gaat voorbij
je wereld verkleint
je trekt naar binnen

alles gaat voorbij
onrust vertrekt
verlangt naar rust

alles gaat voorbij
wat je bezit
laat je los

alles gaat voorbij
leven wordt
wachten op wat komt

alles gaat voorbij
wat zwaar was
wordt lichter

alles gaat voorbij
liefde blijft liefde
liefde wordt licht

Uit; "De glans van licht", door Marinus van den Berg en Annemiek Punt
Uitgeverij Ten Have, Kampen, 2008
Met mensen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
is onze grootste passie.
logos-zorgorganisaties
facebook twitter linkedin