Leerpad palliatieve zorg – voor helpenden
We hebben allemaal wel eens een dierbare in onze omgeving verloren. En wat is het dan fijn als deze met zorg en toewijding de laatste maanden van hun leven verzorgd worden.
Voor jou als helpende hebben we een leerpad ontwikkelt over de palliatieve zorg. Palliatieve zorg is de zorg die verleend wordt vanaf het moment dat duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is. De duur kan variëren van enkele dagen tot meerdere jaren. Best kans dat je niet eerder bedacht hebt, dat veel mensen waar je zorg aan verleend, palliatief zijn…
Zou je graag leren hoe je als helpende nóg meer van waarde kunt zijn voor de patiënt in de laatste levensfase en zijn naasten? Volg dan het leerpad palliatieve zorg.
OVER HET LEERPAD
Het leerpad bestaat uit een combinatie van digitaal en interactief leren. De inhoud is door en voor zorgprofessionals ontwikkeld en gebaseerd op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. We hebben het vormgegeven in een leerpad wat uitnodigt om te blijven leren en ontwikkelen. Het leerpad bestaat uit 3 delen.
Deel 1: e-learning
In een uitgebreide e-learning (duur: 2 uur) worden alle belangrijke thema’s rondom palliatieve zorg behandeld.
- Hoofdstuk 1 is een korte introductie op de e-learning. Waar gaat de e-learning over, wat ga je leren en welke personen ga je in de casuïstiek tegenkomen?
- Hoofdstuk 2 gaat over zingeving: dat wat van waarde is voor jezelf en zorgvragers. Als helpende is het belangrijk dat je weet welke waarden, wensen en behoeften de zorgvrager en zijn naasten hebben. Hoe kom je daarachter?
- Hoofdstuk 3 gaat over fasen in de palliatieve zorg: over de palliatieve en terminale fase en over je houding naar een patiënt en zijn naasten. Je leert hoe de arts vaststelt (‘markeert’) in welke fase de patiënt zich bevindt en wat jij in welke fase kunt doen.
- Hoofdstuk 4 beschrijft de 3 meest voorkomende symptomen in de palliatieve zorg. Dat zijn pijn, delier en benauwdheid. Als helpende heb je een heel belangrijke rol in het signaleren van veranderingen bij de patiënt en het doorgeven daarvan aan collega’s. Daarom lees je over de symptomen aan de hand van de 3 O’s: observeren, onderzoeken, overleggen.
- Hoofdstuk 5 zoomt in op zorg voor naasten. Hoe benader je hen, hoe herken je overbelasting van een mantelzorger, hoe kun je de naasten ondersteunen en hoe ga je om met heftige emoties?
- In hoofdstuk 6 denken we na over zorg voor zorgenden. Dit hoofdstuk laat zien waarom het belangrijk het is om voor jezelf en collega’s te zorgen en geeft tips hoe je dat vorm kunt geven. Het gaat over grenzen stellen, jezelf ontwikkelen en reflecteren.
De e-learning volg je voordat je deelneemt aan deel 2 (de bijeenkomsten) maar blijft altijd voor je open staan, zodat wanneer je het nodig hebt, je het erbij kan pakken!
Deel 2: Twee interactieve sessies
In twee interactieve bijeenkomsten ga je samen in gesprek over wat je geleerd hebt en wat je eigen ervaringen zijn. Hoe is de situatie op jouw werk en wat kun je meenemen uit wat je geleerd hebt? De (leer)vragen die je hebt, krijgen een plek in het programma. En vooral oefenen we met leuke werkvormen om het geleerde toe te passen.
In de eerste interactieve sessie gaat het over jouw rol in de palliatieve zorg en samenwerken met collega’s. Je oefent met de 3 O’s: observeren, onderzoeken, overleggen.
(Het is de toepassing van hoofdstuk 3 en 4 van de e-learning).
In de tweede interactieve sessie oefen je met voeren van een gesprek met de patiënt over zingeving (dat wat van waarde is voor de patiënt). Ook sta je stil bij de zorg voor naasten. In deze sessie denk je ook na over wat voor jou belangrijk (‘zingevend’) is. En wat heb je is voor een gezonde balans in je werk?
(Het is de toepassing van hoofdstuk 2, 5 en 6 van de e-learning).
Deel 3: casuïstiekbijeenkomsten
Deel 3 is een vervolg in de vorm van korte bijeenkomsten waarin een situatie/casus uit de zorg wordt besproken, zodat je samen blijft nadenken over wat goed is. We zijn nooit uitgeleerd! Deze bijeenkomsten worden aangeboden op teamniveau of in de groepssamenstelling waarin deel 2 is gevolgd.
LEERDOELEN
Wil je weten wat je beheerst na het volgen van het leerpad? Bekijk dan onderstaande leerdoelen.
Na het leerpad:
- Kun je de begrippen palliatieve en terminale zorg uitleggen.
- Kun je de vier fases binnen de palliatieve zorg uitleggen, weet je wat per fase de aandachtspunten zijn qua houding en zorg inzet in het kader van de persoonsgerichte zorg.
- Kun je uitleggen wat jouw rol als helpende is in de palliatieve zorg.
- Kun je uitleggen waarom waarden, normen en zingeving juist in de palliatieve fase zo belangrijk zijn vanuit het perspectief van de patiënt, naasten en jezelf als zorgprofessional.
- Kun je de belangrijkste symptomen binnen de palliatieve zorg benoemen, deze herkennen, observeren, onderzoeken en overleggen met andere zorgverleners.
- Kun je op passende wijze communiceren met patiënt en naasten. Je bent je bewust van de juiste houding en houdt rekening met de specifieke situatie van de patiënt en naasten.
- Kun je dilemma’s onderkennen, weet deze te benoemen en bespreekbaar te maken met andere zorgverleners.
- Kun je de waarde uitleggen van de multidisciplinaire samenwerking binnen de palliatieve zorg.
- Heb je inzicht in de begeleiding van naasten en aandacht voor mantelzorgondersteuning.
- Ben je je bewust van je eigen normen, waarden en de mogelijke invloed daarvan op je professionele handelen.
Kun je je eigen grenzen aangeven en weet je tijdig ondersteuning in te roepen.
Aanmelden
Klik hier om je aan aan te melden voor de cursus.
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Duration 52 week
- Language Nederlands
- Students 16
- Assessments Yes