Laatste Hulp

Laatste Hulp cursus ondersteunt burgers in het omgaan met ernstige ziekte, sterven en rouw.

 

Doodgaan hoort bij het leven: jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 165.000 mensen. Bij 80% van deze groep is een naderend einde van het leven ‘voorspelbaar’, wat vaak komt door ziekten zoals kanker, orgaanfalen en dementie. Vrijwel allemaal hebben zij en hun naasten in de laatste levensfase behoefte aan palliatieve zorg: Een persoonlijke benadering waarbij de zorg gericht is op kwaliteit van leven.  

Professionele palliatieve zorg en ondersteuning kan niet zonder betrokkenheid van burgers, naasten, buren, vrienden, et cetera. Maar de gemiddelde Nederlander is onvoldoende toegerust op het omgaan met ernstige ziekte, zorgen, sterven, rouw en verlies. Een Laatste Hulp cursus, de Nederlandse variant van het internationale Last Aid, kan dan helpen.  

Een Laatste Hulp cursus, een ‘natuurlijke tegenhanger van een eerste hulp -/EHBO cursus’, bestaat uit een bijeenkomst met daarin 4 onderdelen. Thema’s hiervan zijn: 
●      Sterven is onderdeel van het leven 
●      Zorgen en beslissingen nemen 
●      Verlichten van lijden 
●      Afscheid nemen 


De cursus is voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de zorg en biedt concrete ondersteuning voor mensen in de palliatieve fase bij bijvoorbeeld eten en drinken, aan- en uitkleden, ontspannen en het onderhouden van sociale contacten. Daarnaast wordt een deel van de cursus besteed aan hoe je op een goede manier aanwezig kunt zijn in de situatie van een dierbare die ernstig ziek is en gaat overlijden. 


Op dit moment worden er in 20 landen op de wereld al Last Aid Courses aangeboden. In Nederland is FiniVita partner van Last Aid. 

 

Adviesgesprek

Ben je geïnteresseerd in wat onze begeleiding van de intervisie voor jouw team of groep kan betekenen? Of wil je ondersteuning bij het zelf opzetten van een intervisiegroep in jouw organisatie om jullie palliatieve zorg te verbeteren? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Wij denken graag met je mee.

Ga vrijblijvend met ons in gesprek!

Vul hieronder je gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Onze trainingen op gebied van palliatieve zorg