Over ons

De zorg voor mensen in de laatste fase van hun leven -en hun naasten- is betekenisvolle zorg, zorg die ‘ertoe doet’. Het is ook vaak complexe zorg en het vraagt veel van alle betrokkenen.

Een Leerhuis is eigenlijk een kraamkamer van ideeën en inzichten.

Wie zijn wij?

Bij FiniVita – onze officiële naam is stichting Leerhuizen FiniVita – werken gespecialiseerde trainers afkomstig uit verpleeghuizen, hospicevoorzieningen, eerstelijns zorgteams en overige instellingen samen met medewerkers die zorg en ondersteuning geven aan mensen die levensbedreigend ziek zijn en hun naasten aan verbetering van de zorg. Ook werken we aan publiekseducatie, het (beter) toerusten van iedereen in onze samenleving in datgene wat hij of zij kan doen als er sprake is van (zorg voor) een dierbare die ernstig ziek is. 

De organisaties waar we onze in company scholingen geven, kun je zien als Leerhuizen. Dit zijn eerst en vooral plekken waar goede zorg wordt gegeven. Door de focus op ontwikkeling en scholing, laat een Leerhuis zien ook een inspirerende ‘werkplaats’ te zijn, waar medewerkers naast en in hun dagelijkse werk zoeken naar manieren om de palliatieve zorg te verbeteren en nóg meer te laten aansluiten op de persoonlijke behoeften van de mensen voor wie zij zorgen. Een Leerhuis is eigenlijk een kraamkamer van ideeën en inzichten. De professionals van FiniVita ondersteunen en inspireren hen en geven zo (mede) vorm aan onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en implementatie. Dit doen zij zowel in de Leerhuizen als daarbuiten. 

Wat doen wij?

Wij werken aan verbetering van de zorg en aandacht voor mensen die ernstig ziek zijn en hun naasten. Dit doen we door het ontwikkelen en verzorgen van scholing en door het ondersteunen van organisaties in het inbedden van de aandacht voor deze zorg. Ook dragen we bij aan onderzoek dat helpt om de kwaliteit van zorg in de praktijk van morgen te verbeteren. 

 

Onderwijs

We werken met interactief, praktijkgericht, onderwijs. Hierbij krijg je ook feedback op je handelen. Ons onderwijsaanbod bevat (geaccrediteerde) workshops, trainingen (ook in company en/of ‘on the job’), lezingen, thema-(mid)dagen en Masterclasses. Het is bestemd voor professionals en vrijwilligers uit alle betrokken disciplines. Voor iedereen in de samenleving die geïnteresseerd is welke hulp en ondersteuning niet-professionals kunnen geven, bieden we Last Aid cursussen aan 

 

Ontwikkeling

Het doel is het verminderen van het lijden en het optimaliseren van de kwaliteit van de laatste levensfase. Onze deelnemers dragen daaraan bij in hun eigen (zorg)praktijken. De organisaties die in company scholing afnemen hebben, de Leerhuizen, hebben de stap gezet naar inbedding ervan in hun organisaties.